13 Nisan 2010

Patlıcan Beğendili Tart

patlicanbegendiliborek-m

HÜNKAR BEĞENDİ TART :)
Çok uzun zamandır beni bu kadar heyecanlandıran bir tarif olmamıştı :)
Görür görmez; "hemen yapmalıyım, hemen" dedirten bir tarif bu...
Normalde, yemek bloglarını gezerken, ya da dergi, kitap karıştırırken, gördüklerime bir yemek gibi değil de sanat eseri gibi yaklaşırım :)
Hiç canım çekmez yani, oruçlu iken bile rahat rahat yaparım bunu, sanırım meslek hastalığı gibi bir şey olsa gerek :)
Ama, yaz kış demeden sürekli patlıcan yiyebilen, gerçek bir patlıcansever olarak bu tarif beni vurdu geçti, üzeri hemen etiketlendi :)
Hamurunun kıtırlığı, iç malzemesinin lezzeti bir harika. Hatta artık "Hünkar Beğendi" yaptığımda, eğer daha yumuşak kıvamlı bir beğendi yapmak istiyorsam, bu tarifi kullanmayı bile düşünüyorum.
Beğendinin içindeki yenibahar önce çok anlamsız geldi bana, eklememeyi bile düşündüm ama sonra merak ettim :)
Konuklarımın da yeni lezzetlere açık ve damak zevklerinin çok güçlü olması beni cesaretlendirdi :) Sonuç mükemmeldi, yanlızca bir çay kaşığı yenibahar adı gibi ferah bir hava vermişti beğendiye...
Hamuru için; böreklik un kullandım, lezzetine katkısı oldu mu bilmiyorum ama çok esnek bir hamur oluyor ve yırtılmadan istediğiniz kadar ince açabiliyorsunuz.
Hamurunun kıyır kıyır olmasını sanırım yoğurt sağlıyor, zaten kek, pandispanya gibi pek çok tarifte yoğurdu ne kadar severek kullandığımı biliyorsunuz, hamur işlerinde yoğurt, iyidir :)
Kabartma tozu olarak ise; dr.oetker'in mahlepli kabartma tozunu kullandım, hamurun lezzetini inanılmaz etkiliyor, mahlepli lezzetleri seviyorsanız -ki sevmeyen birinide pek düşünemiyorum- mutlaka çeşnili kabartma tozunu deneyin derim.
Tarif; Lezzet dergisinin verdiği "sihirli tatlar" kitapçığından, ben sadece beğendi kısmındaki yağ miktarını arttırdım.
Bu hamuru kullanarak, farklı iç malzemeler ile çeşitli tartlar yapılabilir, ilk aklıma gelenler; pırasalı, ıspanaklı ve kabaklı.
Son cümleyi okurken içinizden ne geçirdiğinizide adım gibi biliyorum; "düşünme Müge, yap !" :))

Malzemeler

Hamuru için;
  • 125 Gr. (yarım paket) Tereyağ
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 2 - 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket (mahlepli) Kabartma Tozu
  • 1 Çay Kaşığı Tuz

İç malzemesi için;

  • 5 Adet Kemer (ince uzun) Patlıcan
  • 50 Gr. (tepeleme 1 yemek kaşığı) Tereyağ
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 3/4 Su Bardağı Süt (1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 Su Bardağı (rendelenmiş) Kaşar Peyniri
  • 1 Çay Kaşığı (tepeleme) Yenibahar

Yapılışı

  • Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağı ile yoğurdu mikserle 1 dk. çırpın.
  • 1,5 Su bardağı un, tuz ve kabartma tozunu birlikte eleyin, yoğurt-yağ karışımına ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanıncaya kadar azar azar un eklemeye devam edin.
  • Ele yapışmayan, hafif sert bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örterek buzdolabında, yarım saat kadar dinlendirin.
  • Patlıcanları, fırının ızgarasında (yada istediğiniz farklı bir yöntem ile) közleyin. Bekletmeden kabuklarını soyup, üzerine limon sürerek kararmamasını sağlayın. Minik minik doğrayın.
  • Derin bir teflon tavaya, tereyağını koyun, orta ateşte eritip, kızdırın. (dikkat edin yanmasın)
  • Tereyağa unu ekleyin ve çırpma teli ile hızlıca karıştırın, 30 sn. kadar kavurun.
  • Sürekli karıştırarak azar azar sütü ekleyin, eklediğiniz süt kaynamaya başlayınca yeniden eklemelisiniz.
  • Karışıma patlıcanları ve yenibaharı ekleyin, bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın.
  • Rendelenmiş kaşarı ekleyin, kaşarın kendi sıcaklığında erimesi ve harcın ılınması için oda sıcaklığında bir süre bekletin.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde bir parça koparın. Büyük parçayı unlanmış tezgahta mümkün olduğunca ince açın.
  • 28 cm.lik tart kalıbını yağlayın. Açtığınız hamuru dışarıya hafifçe taşacak şekilde yayın, hamurun üzerine çatalla bir kaç delik açın.
  • İç malzemeyi yayın ve kenara taşan hamurları içe doğru kapatın.
  • Ayırdığınız minik hamuruda açın ve üzerine kapak gibi kapatın.
  • Hamurun üstüne bıçakla çizikler atarak, çiçek şekli verin.
  • Üzerine herhangi bir şey -yumurta, yoğurt vs.- sürmeyin.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık bir saat pişirin.
  • Ilık servis edin.

patlicanbegendiliborek-s

26 yorum:

Peri Tozu Fotograf dedi ki...

Merhaba Muge,

Uzun zamandir yanina ugrayamamistim :)
Yine cok degisik bir tat...Kulagima ilk basta biraz tuhaf gelsede oyle guzel anlatmissinki,neden denenmesinki dedirtiyor insana...
Hele birde tarifi yapmaya deger bulan sensen kesinlikle denenmeli :)

Sevgiler

F İ L İ Z dedi ki...

görüntüye bakınca içinde peynirde olsa süper olur diyodumki malzemleri okuyunca peynir olduğunu gördüm.

nacizane fikirlerim :)
ama içine künefelik peynirden koyulsa ve sıcak ikram edilse ve ıspanaklı olsa tam süper olur.:)))

ve yine künefelik peynir olsa içi bol fındık fıstık ceviz vs olsa ve şekerli olsa katmer gibi bir tat ortaya çıkar diye düşünüyorum.


ayyy ne kadar çok fikir geldi bu tartı görünce ...


ellerine sağlık.nefis nefis nefis ötesi olmuş .

sevgiler.

F İ L İ Z dedi ki...

denenecekler listeme ekledim bile.

ellerine sağlık....

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

sanırım bu tarifi ben de görmüştüm dergide, ben de snein gibi gerçek bir patlıcanseverim. her halini severek yerim. bu da enfes görünüyor, ellerine sağlık

İlkay dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Denemek lazım.
Sofranız sunumlarınız tarifleriniz anlatımlarınız insanı gerçekden çok etkiliyor. Beni etkileyen bir başka özelliğiniz ise soru şeklinde olan veya atıfta bulunulan yorumlara tek tek cevap vermeniz biz sizi nasıl önemsiyorsak sizinde bizi önemsediğinizi gösteriyor. Kendi adıma Çok tşkler.

www.mutfakonlugu.com dedi ki...

Bu tart hamuru malzemelerini Muge diyorsa kesin tutar! :)

Tarif de muhtesem... Kac gundur sofra fotolarinda gorup ondan istiyorum diye yakinip duruyordum :)

Ellerinize saglik... Bayildik.. En kisa surede yapip mideye indirecegiz :)

PINAR CADISI dedi ki...

Çok güzel görünüyor Mügecim, ellerine sağlık. Patlıcan ne kadar özgün, ne kadar karakterli bir lezzete sahip değil mi? Hiç bir şeye benzemez, bu tarifi de denemli en kısa zamanda:)

Egeden Tarifler dedi ki...

Pırasalı tart, güzel fikir, dolapta pişirileceği günü merakla bekleyen pırasalarım için bir çözüm olabilir :)Patlıcanlısı da eminim harika olmuştur, eline sağlık.

Ekin Mutfagi by Elif dedi ki...

Cok degisik olmus patlican ile:))
Gercekten böle görünce muhakkak bende bi denenem lazim dedirtiyor insana ;))

Ellerine saglik canim...

arzu dedi ki...

s.a.
döktürmüşsünüz yine ellerinize sağlık :)
selam ve dua ile

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

işte beklediğim tarif canım benim ellerine sağlık en kısa zamanda deneyeceğim
sevgiyle kal
ayrıca masa örtüsü için verdiğin bilgiye de teşekkür ederim.
kocaman öperim

Tümay dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor. İçine farklı malzemelerde konularak kullanılabilir gerçekten. Biz de farklı malzemelerle deneyelim:) Ellerine sağlık. Okurken beni de heyecanlandırdı tarif:) Çok lezzetli görünüyor. Haftasonu denenmeyi hak ediyor:) Sevgiler...

Burcu dedi ki...

mügeeee böööle enfes görünümlü mamalar hazırlayıp bir de nasıl kilo veriyorsun seeeeen :)) gelde takdir etme iyi ki mutfakla aram pek yok yoksa kapılardan sıgmam walla :))

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım çok özür dilerim. Yoğunluğumdan bir türlü uğrayamadım sana. Ama sayfanı açtığımdaki görüntü muhteşem. Az önce Lezzet dergisinin Mayı ayı sayısı için birbirinden güzel pizzalar yaptığımız halde acayip canım çekti:))))
Ellerine sağlık canım
Çok öptüm.

Gönülünce dedi ki...

Bende sizin gibi yaz kış yiyebilirim patlıcanı...Tarifiniz harikaa görüntü lezzetin güzeliğini anlatıyor zaten...Ellerinize sağlık...
Sevgiler...

www.gonuluncelezzetler.com

Yasemin dedi ki...

yedim yuttum begendim.. kÜütt diye bayıldım.. gene yapsana bundan :D ama alternatiflerinden mesela hazir mevsimi gelmis, kozlenmis biberle begendi hazirlayip denenebilir :D orjinal olur benceee :D hem renk gorunumude daha guzel olur bole kirmizi kirmizi...

papatya68 dedi ki...

Mügeciğim hem çok farklı bir tat hemde çok lezzetlidir eminim mutlaka denemek lazım patlıcan severler durmayın haydiiii:D
eline koluna sağlık sevgileeer

nilay dedi ki...

Biraz önce görmüştüm zaten bu tartı ve ilgimi çekmişti. eminim leziz olmuştur . Tam da denenecek bir lezzzet.

sarı mutfak-hande dedi ki...

denenecekler listemde duruyordu bu tarif bu kadar güzel olabileceğini düşünmemiştim görüntüsü harika canım ellerine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge...
Siteni her gün büyük bir merakla takip ediyorum.Senden bir ricam var yaptığın peçete halkalarına bayılıyorum nasıl yaptığını bize ne zaman göstereceksin:)))))))))))Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Muge'cigim,

Harika bir tarif, harika bir fotograf, ellerine saglik. Cok begendim cok, yapmaya calisacagim ilk firsatda.

Sevgilerimi gonderiyorum...

resimli günlük dedi ki...

Merhaba,
Bugün yaptım beğendili tartı.Özellikle iç harcını çok sevdim.Ne yazık ki bir patlıcanyemez olan kocama yine yediremediysem de kendime ve misafirlerime sık sık yapacağım.Yalnız hamurdaki tereyağ miktarı hem sağlık açısından hem lezzetine etkisi açısından çok geldi bana.Bir dahaki sefere yarısını tereyağ,yarısını sıvıyağ koymayı düşünüyorum.Herhalde bir sorun olmaz,ne dersin?Teşekkürler :)
özlem

Müge dedi ki...

Sevgili resimli günlük;
Tereyağ ve sıvı yağı yarı yarıya kullanabilirsin evet.
Ama sadece sıvı yağ ile yapmanı önermiyorum.
Hamur işlerinde margarin ya da tereyağ kıtırlık veriyor çünkü.

Tarifi beğenmene çok sevindim, afiyet şeker olsun :)

joy dedi ki...

ellerinize sağlık :)
biraz önce fırından çıkardım tartımı,kendi eksilerimi not ettim,bir dahakine daha güzel olacak eminim.
kestiğim anda patlıcanlar dışarı hücum etti mesela,sanırım içini abarttım ben,bide hamurda baya çok oldu limon büyüklüğünde aldığımda geriye kalan 2 limon büyüklüğündeydi :D ben de hamuru ikiye böldüm.
neyse yinede şu an yiorum :)
afiyet olsun bana

isil dedi ki...

harika muhtesem !! su an bu muhtesem lezzeti yerken yaziyorum :)))) tek kelime ile harika !! hamur ic malzemesi herseyi harika oldu ancak ben biraz acgözlülük yapip begendisini fazla yaptim dolayisi ile hamur icin fazla oldu ama piserken veya lezzetinde hic bir sorun yok ama keserken biraz tasti :))) misafire yapayim derseniz dikkat etmenizi öneririm servis acisindan :)) Mügecim tesekkür ederim su an patlican begendili tartimi yine senin tarifin olan kabak salatasi ile yiyorum tesekkürlerrrr :)) sevgilerrr

isil dedi ki...

haa bir de mutlaka ilinmasini bekleyin yoksa benim gibi diliniz damaginiz yanabilir :))) ama napiyim muhtesem olmus tadiii !! :)))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin